Kako preboleti gubitak voljene osobe?

Gubitak voljene osobe zaista može slomiti srce

Često se dešava da se zaljubite u nekoga ko vam nije dostupan na bilo koji način.

Bez obzira da li taj neko već ima partnera ili jednostavno ne želi da bude sa vama, gubitak voljene osobe može da bude jako bolan.

Međutim, i za to postoji lek. Evo kako da prebolite nekoga ko ne želi vezu sa vama.

Neuzvraćene ljubavi je neka vrsta bitke između instinktivnog i logičkog dela mozga.

To znači da se doslovno morate odreći osobe i svojih osećanja prema njoj. 

Najbolji način je da prekinete svaki kontakt sa tom osobom jer to samo može da pogorša stvari i oteža sam proces zaboravljanja osobe koju želite da prebolite.

Ukoliko ste skloni maštanju o osobi u koju ste zaljubljeni, odnosno o tome kako bi izgledala vaša veza da ste zajedno, sa maštarenjem morate da prekinete odmah.

Ukoliko se ipak desi, samo se setite da i on ima mane kao i svaka druga osoba, pa kada počnete da maštate o njemu vi se setite njegovih nedostataka ili nečega što vas nervira kod njega i sigurno će vam biti lakše.

Ako se i desi da vas neko odbije u ljubavi setite se da to nije kraj sveta i da je život pun izazova.

Umesto da patite, radite stvari koje volite, vežbajte, izlazite sa prijateljicama jer će vam te stvari pomoći da zaboravite osobu koju ne možete da imate. 

Gubitak voljene osobe
Gubitak voljene osobe

Možete umreti od slomljenog srca

Gubitak voljene osobe zaista može slomiti srce. Istraživanja pokazuju da je rizik od srčanog ili moždanog udara udvostručuje u prvom mesecu dok tugujete za voljenom osobom prenosi Dejli Meijl.

Smatra se da je i tugovanje stres koji ima neposredne posledice po zdravlje. Zbog tugovanja može doći do gubitak sna i apetita što dovodi do slabljenja imuniteta i srčanih oboljenja pokazalo je istraživanje sprovedeno na na Sentt Džordž, Univerzitetu u Londonu.

Studija je rađena u Velikoj Britaniji na 30.000 ožalošćenih pacijenata uzrasta od 60 do 89 godina, i na 84.000 pojedinaca čiji partneri su još uvek živi.

Istraživači su otkrili da 0,16 odsto pacijenata doživelo srčani napad ili udar u roku od 30 dana od smrti svog partnera a u istom periodu je rizik od zgrušavanja krvi na plućima bio skoro dva i po puta veći.[/stextbox]

Studija je pokazala da je rizik od smrti veći za 25 posto u prvoj godini žalosti sa vrhuncem u prva tri meseca .

,, U izuzetnim okolnostima, stres može biti okidač za infarkt ili moždani udar. Da bi ste se izborili sa svojim osećanjima i ublažili tugu potrebna vam je pomoć prijatelja i porodice , posebno u prvom mesecu nakon gubitka kada je nivo stopa stresa posebno visoka nagalašava Džuli Vard glavna sestra Britanskoj fondaciji za srce.

Naučnici su ustanovila i da razvod, operacija čak i dobitak na lutriji mogu da povećavaju rizik od srčanog ili moždanog udara.

Gubitak voljene osobe - Kako preboleti raskid?
Gubitak voljene osobe – Kako preboleti raskid?

Kako preboleti raskid?

Preboleti raskid može biti težak i emocionalno zahtevan proces, ali postoji nekoliko koraka koji mogu pomoći u oporavku:

Prihvatanje osećanja: Prihvatite svoja osećanja tuge, gubitka, ljutnje ili usamljenosti. Ovo je normalan deo procesa oporavka.

Vreme za tugu: Dopustite sebi vreme da tugujete. Nemojte forsirati proces “brzog oporavka”. Važno je proći kroz ove emocije, ne ih potiskivati.

Podrška prijatelja i porodice: Okružite se ljudima koji vas vole i podržavaju. Podelite svoja osećanja s njima.

Aktivnosti koje volite: Posvetite se aktivnostima koje vas čine srećnim i opuštenim. To može biti sport, umetnost, čitanje, ili bilo šta što vas ispunjava.

Gubitak voljene osobe - Kako preboleti raskid?
Gubitak voljene osobe – Kako preboleti raskid?

Briga o sebi: Jedite zdravo, vežbajte i spavajte dovoljno. Fizičko zdravlje može značajno uticati na emocionalno stanje.

Izbegavajte kontakt s bivšim partnerom: Bar privremeno, kako biste imali vremena da se oporavite bez dodatnih emocionalnih smetnji.

Razmislite o svojim osećanjima: Razmislite o tome šta ste naučili iz veze i raskida, i kako to može uticati na vaše buduće odnose.

Potražite profesionalnu pomoć: Ako osećate da ne možete da se nosite sa svojim osećanjima, razgovarajte sa psihologom ili savetnikom.

Istražite nove interese: Iskoristite vreme da istražite nove hobije ili interese. To može biti odličan način za skretanje misli i stvaranje novih, pozitivnih iskustava.

Budite strpljivi: Oporavak od raskida zahteva vreme. Budite strpljivi sa sobom i ne očekujte da će se stvari preko noći promeniti.

Svaki čovek je drugačiji, pa je i proces oporavka individualan. Važno je slušati sebe i raditi ono što vam najviše odgovara.

Preporučujemo da pročitate:

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju